tips en recepten


* Te zuur van smaak
Voor kinderen kan Kefir een vreemde drank zijn omdat de geur en smaak anders is dan karnemelk of melk. Wanneer zij de pure Kefir drank te zurig vinden, kunt u bijvoorbeeld Diksap met natuurlijke suikers of liminadesiroop van het merk "Slimpie" (0% suiker en calorie├źn) toevoegen. Doe een klein scheutje siroop erbij, even schudden en u heeft een heerlijke milkshake! Uiteraard ook lekker voor volwassenen.

* Smoothie's
Doe vers fruit in de blender en giet na het blenden wat Kefir erbij, even schudden en u heeft u eigen vers gemaakte smoothie.

* Hangop yoghurt
Pak een schone theedoek en strijk deze op de aller heetste stand van uw strijkijzer. Leg de theedoek in een vergiet en hang het vergiet in een schaal of pan zodat het vergiet niet de bodem raakt. Giet de Kefir in de theedoek. De punten van de theedoek die over het vergiet hangen kunt u bij elkaar knopen of deze tussen de rand van het vergiet en schaal/pan stoppen. Zet de Kefir in de koelkast voor 24 uur om uit te lekken. In deze 24 uur zakt de whey (het doorzichtige water) uit de Kefir zodat de Kefir steeds dikker van structuur wordt. Na 24 uur schraapt u de dik geworden Kefir uit de theedoek in een schaal en heeft u uw eigen vers gemaakte Kefir yoghurt. Lekker met meusli of vers fruit!
De overgebleven whey zit boordevol eiwitten, vitamines en mineralen, zonde om weg te gooien dus! Doe een beetje limonade siroop erbij en u heeft limonade die naar Taxi smaakt. Wist u trouwens dat Taxi van whey gemaakt wordt?
Voor een redelijk toetje voor 4 personen heeft u ongeveer 1 liter Kefir nodig.
Wanneer u de punten van de theedoek gewoon laat hangen over de schaal/pan, zal de whey (het doorzichtige water) langs de theedoek in uw koelkast gaan lekken.


* Kwarktaart
Maak een hangop zoals hierboven vermeld, echter laat u de Kefir nu 2 uur in de koelkast uitlekken.

Ingredi├źnten
Bodem: 150 gr boter, 150 gr droge koekjes, 150 gr gemalen amandelen,
               1 el  ahornsiroop.
Vulling: 2 eieren, 200 gr Kefir kwark (net bereid), 1 el meel of boekweitvlokken,
               1 el ahornsiroop.
Afwerking: 1 banaan, 1 kiwi, 200 gr aardbeien, 0,25 l water, 2,5 gr agar-agar
                (of gelatine), 1 el cichoreistroop, 1 el citoensap.


Smelt de boter even op een zacht vuur, vermaal de koekjes en de amandelen grof.
Vermeng het koekjes-notenmengsel met de ahornsiroop en de gesmolten boter.
Duw alles uit in een ingevette ronde taartvorm en laat dit 15 minuten opstijven in de koelkast. Maak ondertussen het kwarkmengsel. Klop daarvoor de eiwitten goed stijf en vermeng ze voorzichtig met de Kefirkwark, het meel en de ahornsiroop. Giet het kwarkmengsel op de bodem en plaats het opnieuw in de koelkast. Snij ondertussen de banaan, kiwi en aardbeien in plakjes. Haal de kwark uit de koelkast en schik het gesneden fruit boven op de kwarklaag.
Laat 0,25 l water, 2,5 gr agar-agar, de eetlepel cichoreistroop en het citroensap 2 minuten koken en handwarm akoelen. Giet de oplossing voorzichtig over het fruit.
Laat alles ruim een uur in de koelkast staan tot alles gekoeld en stevig aanvoelt.
Haal de taart voorzichtig uit de vorm en serveer.
Je kunt deze taart als ontbijt of als een gezond vieruurtje eten. Zet je de taart een half uur in de vriezer, heb je een verukkelijke ijstaart!
(Recept van P. Bauwens)